Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Η Μαρκέλλα και η Καίτη

Η Μαρκέλλα φίλη συμφοιτητή.
Η Καίτη δεύτερη ξαδέρφη.
Και οι δυό τελειόφοιτες στην Οδοντιατρική Αθήνας.
Η Καίτη ήθελε και ένα master. Πήρε ένα ποσό από τον πατέρα της και σχεδίασε ένα ταξίδι 6 ημερών στο εξωτερικό με ισάριθμες συνεντεύξεις. Την πήρανε σε δύο Πανεπιστήμια. Διαλέξε το καλύτερο από τα δύο. Η δεδομένη υποτροφία ήταν ισόποση με τα δίδακτρα. Είχε γραφείο, ιατρείο, κλειδιά(κάρτα), της σχολής της και πολύ καλά εισοδήματα από προγράμματα. Όταν τελείωσε (τα ιατρικά master είναι 3ετή), της προτάθηκε να μείνει με ένα μισθό περίπου 20.000 € μηνιαία. Δεν δέχθηκε. 'Αφησε την ήρεμη Πανεπιστημιούπολη και γύρισε στην χώρα της. Δουλειά zero. Είδε αγγελία σε εφημερίδα για οδοντιάτρους στο Manchester από το Βρετανικό Ε.Σ.Υ. Πήγε. Έζησε 2 χρόνια σε ένα υπέροχο σπίτι στα προάστια με έναν παχυλό μισθό ώσπου η νοσταλγία και οι δεσμοί με γονείς την έκαναν να γυρίσει. Με τα χρήματα της άνοιξε ιατρείο και κουτσά στραβά ασκεί το επάγγελμα στα Γιάννενα.

Η Μαρκέλλα τελείωσε με τον ίδιο βαθμό. Αποφάσισε να κάνει master Ελλάδα, με -κατ'εμέ- πρόφαση οικονομικές δυσκολίες. 2 χρόνια βοηθούσε άμισθα σε κλινικές αρχ... καθηγητές ώστε να επιλεγεί για το master, το οποίο δεν είναι ποτέ 3τές, διότι τα αρχ... χρειάζονται άμισθους υπαλλήλους για 4-5 χρόνια. Ποιός θα τους γράψει τα paper, ποιος θα κάνει παραδόσεις και εργαστήρια σε προπτυχιακούς;
Η Μαρκέλλα ζούσε ακόμη σε μια μια μικρή φοιτητική γκαρσονιέρα στα 30 της. Και δεν ζούσε. Περίμενε να ζήσει. Νόμιζε πως όλα αυτά ήταν το στάδιο που έπρεπε να περάσει για να ζήσει. Κάποτε.

Αυτή είναι η χώρα μου.
Και εγώ μόνο ξέρω πόσες φορές έχω μετανοιώσει την άρνηση μου στην πρόταση να μείνω και να δουλέψω έξω.
Σε μια χώρα που οι άνθρωποι είναι συνάνθρωποι. Σε μια χώρα που ο ικανός προχωρά και ο λιγότερο ικανός στηρίζεται. Σε μια χώρα που ένοιωθα ήρεμος, ισορροπημένος, άνθρωπος.
Αυτή η χώρα δεν είναι η χώρα μου.



London calling to the faraway towns
Now war is declared - and battle come down
London calling to the underworld
Come out of the cupboard,you boys and girls
London calling, now don't look to us
Phoney Beatlemania has bitten the dust
London calling, see we ain't got no swing
'Cept for the ring of that truncheon thing

CHORUS
The ice age is coming, the sun's zooming in
Meltdown expected, the wheat is growing thin
Engines stop running, but I have no fear
Cause London is drowning and I, live by the river

London calling to the imitation zone
Forget it, brother, you can go at it alone
London calling to the zombies of death
Quit holding out - and draw another breath
London calling - and I don't wanna shout
But while we were talking I saw you nodding out
London calling, see we ain't got no high
Except for that one with the yellowy eyes

CHORUS x2
The ice age is coming, the sun's zooming in
Engines stop running, the wheat is growing thin
A nuclear era, but I have no fear
Cause London is drowning and I, I live by the river

Now get this
London calling, yes, I was there, too
An' you know what they said? Well, some of it was true!
London calling at the top of the dial
And after all this, won't you give me a smile?
London Calling

I never felt so much alike, like-a, like-a...

γράμμα από ένα φίλο (nochessinestrellas.blogspot.com)

γράμμα από ένα φίλο

φίλε Πάνο,

αναγκάζομαι να σου γράψω γιατί νοιάζομαι πραγματικά για σένα. γιατί την τελευταία φορά που σε είδα δεν ήσουν καθόλου καλά, νομίζω λοιπόν ότι χρειάζεται ένας φίλος να σου θυμίσει κάποια πράγματα..

Πρέπει να αποδεχθείς φίλε μου τα διάφορα γεγονότα που δεν έχεις επιλέξει στη ζωή σου.. σιγά σιγά θα έπρεπε να συνειδητοποιείς ότι ήρθες εδώ που είσαι τυχαία, όπως τυχαία έζησες όπως έζησες. μεγάλωσες σε ένα κόσμο που κάποιος διάλεξε τυχαία για σένα και πιθανόν να μην μοιάζει και πάρα πολύ με αυτόν που θα ήθελες να δεις και να περπατήσεις εσύ. αλλά τι σημασία έχει αυτό ρε Πάνο; Μήπως είσαι ο μόνος;

Πρέπει να αποδεχθείς ότι οι μηχανές και τα μπετά που βλέπεις παντού γύρω σου είναι φυσιολογικά, και η βρώμα η τεχνητή. Όλα αυτά, τα ψέματα τα απροκάλυπτα και ο πόνος και η μοναξιά. Έτσι το θέλησαν οι πολλοί βλέπεις, ή μάλλον οι λίγοι και ως συνήθως, μετά έπεισαν εύκολα και τους πολλούς. Α ναι, πρέπει να αποδεχθείς ότι αυτό είναι επίσης φυσιολογικό και πολύ συνηθισμένο στην εποχή μας. και πότε δεν ήταν δηλαδή; ή μερικές φορές απλά αυτή είναι η φύση μας ρε συ. Ναι ναι, να με ακούς εμένα όταν στο λέω, το λένε και οι γιατροί οι μεγάλοι.. σταμάτα τώρα, και τι ξέρεις εσύ από αυτά;; σκάρτοι είμαστε σου λέω με βούλα και παράσημο.. και τι σου λέω για γιατρούς! το λέει και η Τηλεόραση! και οι Δέκα Εντολές!

Επίσης όταν περπατάς στο δρόμο να μην μιλάς σε παρακαλώ μόνος σου. Είναι περίεργο, αντιαισθητικό θα έλεγα και σίγουρα θα 'σαι τρελλός. Δεν μπορεί κάποιος να νιώθει απλά την ανάγκη να συνομιλήσει..με την αφεντιά του. όχι όχι, είσαι σίγουρα τρελλός, σχιζοφρενής θα έλεγα, όποιον λογικό και να ρωτήσεις θα στο πει. Λογικό μου φαίνεται, ποιον να ακούσω ρε συ, εσένα ή όλους τους άλλους; Α και για να μην το ξεχάσω, την Κυριακή αν θες να τα πούμε πάμε στο γήπεδο, παίζει ο Ηλιθιακός με τον Ψώφη.. θα περάσουμε μούρλια, θα τους δείξουμε εμείς!

Και για να μην ξεφεύγω από το θέμα μας, θα στο λύσω τώρα εγώ που το χω πιάσει απ'τα αρχίδια, απολύτως λογική είναι και η προθυμία των πολλών να κλείσουν μάτια αυτιά και στόμα και να τρέξουν πρόθυμα πίσω από την ποδιά των δέκα νοματέων, όχι μόνο αποδεχόμενοι την χαρωπή σκλαβιά τους αλλά σθεναρά μαχόμενοι ο,τιδήποτε τολμήσει να την διαταράξει. Έτσι είμαστε οι άνθρωποι φίλε μου, δώσε μας κάτι να συνηθίσουμε και ας είναι και ένας στάβλος. Και εμείς μέσα από τις παρωπίδες μας θα μάθουμε χαρωπά να χλιμιντρίζουμε.. μέχρι να μας φορτώσουνε στο Οργουελικό φορτηγό για το ζαμπόν και μεις να αναρωτιώμαστε πού πάμε.. και μέχρι να το καταλάβουμε δεν θα μας δώσουμε χρόνο καν να το δεχτούμε, οπότε βουρ! μέσα στην κρεατομηχανή..

Για αυτό μην στεναχωριέσαι, μην απογοητεύεσαι, υπάρχουν και όμορφα πράγματα γύρω σου. μπορείς ακόμα να ανασάνεις δωρεάν, σκέψου το έτσι.. για πόσο; έλα τώρα, μην μου βάζεις δύσκολα, απόλαυσέ το όσο κρατάει, εξάλλου χάρη σου κάνουν και μόνο που σε αφήνουν να υπάρχεις. ανέπνεε γρήγορα γιατί όταν ανακαλύψουν το(ν) ανθρωπορομπότ που απλά θα τους κόβει τα φρούτα από το δέντρο και δεν θα τα κοιτάει καν, τότε φίλε Πάνο, δεν θα σε χρειάζονται πια.. τότε είναι που θα την έχεις πραγματικά γαμήσει.. μέχρι τότε η συμβουλή μου είναι να αναπνέεις βαθιά και δωρεάν, με ευγνωμοσύνη, και μην τυχόν σου περάσει από το μυαλό να κοιτάξεις τα φρούτα, γιατί θα σου βγάλω τα μάτια, εγώ ο φίλος σου, άπληστε... για το καλό σου πάντα, μην παρεξηγηθούμε..

με απόλυτη Ειλικρίνεια και Αγάπη, ο φίλος σου,
Αυτοαπατεωνίσκος Ζωηκαθορίζογλου





Welcome my son, welcome to the machine.
Where have you been?
It's alright we know where you've been.
You've been in the pipeline, filling in time,
Provided with toys and 'Scouting for Boys'.
You bought a guitar to punish your ma,
And you didn't like school, and you
know you're nobody's fool,
So welcome to the machine.

Welcome my son, welcome to the machine.
What did you dream?
It's alright we told you what to dream.
You dreamed of a big star,
He played a mean guitar,
He always ate in the Steak Bar.
He loved to drive in his Jaguar.
So welcome to the Machine.